Kartuše

Kartuše (kompatibilne)  s črnilom ali tonerjem imajo čisto nov vložek, ki ga izdeluje nadomestni proizvajalec kartuš. Ti potrošni materiali niso povezani s prvotnimi proizvajalci tiskalnikov.

Obnovljene / ponovno polnjene kartuše

To so originalne kartuše, ki so bile enkrat uporabljene, vrnjene, očiščene in ponovno napolnjene. Originalne kartuše so čisto nov potrošni material, ki ga proizvaja proizvajalec tiskalnika.

Ali so združljive kartuše cenejše od originalov?

Medtem ko dosegajo cene tretjih črnil mnogokrat le polovico cene originalne kartuše, se lahko zgodi da smo zaradi tega oropani pri kakovosti izdelka. Združljive kartuše s črnilom in tonerjem lahko izpadejo zaradi več razlogov, vključno z:

-čip ni prepoznan
-glava tiskalnika se zamaši
-kartuša se ne prilega pravilno

Omeniti pa je treba, da približno 2% združljivih kartuš ne deluje. Odločitve se skrčijo glede na to, ali jo želite uporabiti za originalno črnilo, ki bo prineslo vrhunsko kakovost ali tvegate z združljivo kartušo, ki morda ne bo delovala.

Barvne kartuše

Mnogi uporabniki se odločijo za manjši strošek pri nakupu in pozabijo oceniti, ali je izdelek dovolj kvaliteten v razmerju z njegovo ceno. To je tako kot, da bi kupili najcenejši DVD predvajalnik za vašo Full HD 1080p 3D ready 70-palčno plazemsko televizijo in ugotovite, da le-ta nima primernega izhoda.
Če tiskate veliko dokumentov, bo združljiva kartuša s črnilom verjetno prihranila denar na dolgi rok, saj pogosto vsebujejo več črnila po nižjih cenah. Če ne tiskate veliko, je vaša glavna skrb, da se črnilo ne izsuši in s tem blokira tiskalno glavo. Originalne kartuše vsebujejo kemikalijo, ki je zasnovana tako, da preprečuje zamašitev glave tiskalnika.
Če želite uporabljati združljive izdelke, je priporočljivo, da uporabite en originalni vložek na vsake 3-4 združljive vložke. To bo pripomoglo pri čiščenju in mazanju tiskalnih glav in zagotovilo, da se ne zamašijo.

Ali so originalne kartuše boljše pri tiskanju slik?

Originalna črnila in kartuše za toner s kakovostnim foto papirjem vam bodo vedno dale najboljše rezultate – zasnovane so bile za skupno delo. To je še posebej pomembno, če imate fotografski tiskalnik, ki uporablja 6 ločenih črnil. Slike natisnjene z združljivimi črnili, običajno hitreje zbledijo kot tiste, ki so natisnjene z originalnimi kartušami. Pri tem sta pomembna tudi vrsta in kvaliteta papirja.

Če želite doseči optimalno učinkovitost vašega tiskalnika, je vedno priporočljivo uporabljati potrošni material proizvajalca. Originalne blagovne znamke kartuš in tonerjev, ki jih uporabljate z najboljšo kakovostjo papirja in ustreznim tiskalnikom, vedno premagajo združljive kartuše. Čeprav je bilo doseženih več napredkov pri združjivostni tehnologiji, ne morete premagati kakovosti, dosežene pri uporabi naprimer treh originalnih komponent skupaj: Canonov tiskalnik, originalna črnila in canonov papir.

Če še nikoli niste poskušali združljivih kartuš s črnilom, je vredno poskusiti. Tehnologija je napredovala in zdaj je mogoče dobiti kakovosten odtis z združljivim vložkom. Če želite vedno zagotoviti kakovost tiskanja, še vedno priporočamo izvirno potrošno blago, ki je zasnovano tako, da dela družno s tiskalnikom in je bilo razvito, da vam bo pomagalo izvleči najboljše iz tiskalnika. Eno izmed najpogostejših vprašanj, ki se postavlja je, kako prihraniti denar pri črnilu za tiskalnik. Včasih so izdatki, za tiste ki tiskajo v velikih količinah, visoki tako pri poslovni kot tudi pri domačih uporabi, zato je vredno poiskat načine kako prihranit pri kartušah.

5 načinov za prihranek denarja pri tiskalnih kartušah

1. Natisnite v načinu osnutka
Če tiskate dokument za lastno referenco ali datoteko, ga natisnite kot osnutek. Čeprav kakovost tiskanja ne bo tako dobra, boste porabili veliko manj črnila in hkrati dobili čitljive dokumente. Tudi kakovost bo ohranjena. Preden kliknete na tiskanje, pojdite na »Nastavitve« v pogovornem oknu za tiskanje. Pod možnostjo ‘print quality’ izberite način ‘draft’ ali ‘fast’. Kliknite V redu.

2. Uporabite drugačno pisavo
Ugotovljeno je bilo , da se pri nekaterih pisavah porabite bistveno manj črnila. Tukaj ne govorimo o programu WordArt, temveč o pristnih strokovnih pisavah.

V okviru znanstvenega sejemskega projekta, ki je deloval na svetovni ravni, je brihten 14 letnik iz ZDA, preučil, kako bi njegovi učitelji lahko zmanjšali količino porabljenega črnila in ugotovil, da lahko že z menjavo pisave dokumenta bistveno zmanjšamo porabo črnila. Z zbiranje podatkov o najpogosteje uporabljenih črk in štirih najbolj priljubljenih pisav je svoje podatke preučil s komercialno programsko opremo APFill Ink. Rezultati so pokazali, da bi njegova šola lahko s menjavo pisave na Garamond lahko zmanjšala porabo črnila za 24%!

3. Natisnite le tisto, kar potrebujete
Prihranite na črnilu in papirju, tako da razmislite o tem, kaj tiskate. Ali res želite natisniti 50-stransko poročilo? Ali lahko zmanjšate število strani, ki jih natisnete? Preden kliknete na tiskanje, premislite, zakaj potrebujete kopijo; mogoče bi zadoščala digitalna kopija?

Če na primer natisnete spletno stran, imate dve možnosti. Nekatere spletne strani ponujajo svojo lastno možnost tiskanja, ki odpre predogled tiskanja z zmanjšano različico z besedilom in minimalno neželeno vsebino. Če ta možnost ni na voljo, poskusite uporabiti internetno stran PrintWhatYouLike. Omogočite, da ročno izberete tisto, kar želite natisniti, ta pametna majhna aplikacija vam omogoča odstraniti neželeno vsebino in vam omogoča, da natisnete tisto, kar res potrebujete!

4. Bodite skeptični pri opozorilih za nizko raven črnila v kartuši
Čeprav je vgrajen pripomoček vašega tiskalnika odličen, da vas opozori, ko so vsebnosti črnila ali tonerja nizke, ne vzemite tega kot pribito. Opozorila se pogosto pojavljajo, ko se vaše kartuše praznijo in začne raven črnila padati. Gledajte na to, kot  na lučko za raven bencina v vašem avtomobilu.

Točnost teh opozoril se lahko razlikuje od blagovne znamke do blagovne znamke in je odvisna od kartuš, ki jih uporabljate. Če opazite poslabšanje kakovosti tiskanja, je morda čas, da zamenjate kartušo s črnilom ali tonerjem.

5. Preverite nastavitve tiskalnika
Večina tiskalnikov zdaj prihaja s svojo lastno uporabniku prijazno programsko opremo, ki vam omogoča spreminjanje številnih funkcij. Spreminjanje nastavitev tiskanja glede na to, kaj tiskate, glede na črnilo in papir, ki ga uporabljate.
Če na primer tiskate fotografijo s standardnim brizgalnim tiskalnikom, nastavite kakovost papirja na »fotografski papir« in kakovost na »najboljše« s tem dejansko zmanjšate količino črnila v primerjavi s tiskanjem na standardni papir. Ker je papir za kopiranje vpojen, vaš brizgalni tiskalnik izpusti več črnila, kot bi ga pri tiskanju na foto papir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *