Kaj je dobro vedeti o Kartušah?

Sodobni čas nam je omogočil, da imamo tudi doma in ne samo na delovnem mestu naprave in kartuše, ki nam močno olajšajo delo. Konkurenca na trgu je velika, zato so cene naprav ter vseh njenih pripomočkov postale ugodne in kot take sprejemljive za vsakogar izmed nas. Tako imamo tudi doma, v domači pisarni, na mizi računalnik vrhunskega proizvajalca, poleg njega pa je običajno še tiskalnik, ki ga vse bolj potrebujemo pri svojem delu. Če tega nimamo doma, ga imamo zagotovo na delovnem mestu. Tudi ta velja za izdelek priznane blagovne znamke in zato deluje popolnoma brezhibno. To mu omogočajo tudi nekateri dodatni deli ter sredstva, brez katerih ne bi mogel delovati. Pri tem v ospredje postavljamo kartuše, ki veljajo za nepogrešljivi material. Dobro je, da jih imamo tudi na zalogi, saj je situacija, da nam zmanjka kartuše, lahko sila neprijetna. Tudi cene kartuš so postale dokaj ugodne, sploh če vemo, med katerimi se splača izbirati in kje jih nakupovati.

Pri nakupu kartuše, sploh če smo začetniki, pa se nam pojavlja kopica vprašanj, na katere nam ponavadi pomagajo odgovoriti strokovnjaki oziroma prodajalci tovrstne opreme. V nadaljevanju si poglejmo, kaj nas najpogosteje zanima v povezavi s kartušami ter podobnim materialom.

Kaj označuje izraz kompatibilna kartuša?

Včasih se nam oko ustavi na napisu kompatibilna kartuša. Čeprav o kartušah vemo kar nekaj, pa nas vseeno zmoti njen pridevek kompatibilna. Strokovnjaki nam hitro ponudijo odgovor ter povedo, da je to kartuša za tiskalnik, ki je izdelana za točno določeno vrsto tiskalnika, ki ga izdela tako imenovana tretja stran. To v praksi pomeni, da tovrstna kartuša ni bila proizvedena s strani proizvajalca tiskalnika. Vsi kompatibilni izdelki pa gredo seveda skozi vrsto posebnih testiranj. Posledično prav tako dosegajo visoko kakovost, ki se meri po zelo strogih kriterijih. Tako se z lahkoto lahko enačijo s kakovostjo, ki jo dosegajo originalne kartuše. Njihovo delovanje je povsem enako, prav tako je enak čas uporabnosti kartuše, obenem tudi kakovost tiskanja. Seveda pa najdemo tudi razliko, ki je za uporabnike izjemno dobrodošla. Kompatibilne kartuše so izjemno poceni, njihove cene so dosti nižje od originalnih.

Obnovljena, ponovno polnjena ali kompatibilna kartuša?

Dobro je vedeti, da obstaja več vrst kartuš. Do sedaj smo razdelali termin kompatibilna kartuša. Zanima nas še, kakšni sta obnovljena ter ponovno polnjena kartuša. V resnici obnovljena kartuša pomeni popolnoma enako kot pa ponovno polnjena kartuša. Gre namreč za dve različni imeni, ki pa pomenita povsem enako stvar. Gre za vrsto reciklirane kartuše, ki jih zbira tretja stran. Ta jih povsem očisti, ponovno napolni in obenem še strogo testira, da je kar se da kakovostna pri nadaljnji uporabi. Tako ima na koncu popolnoma enake standarde kot pa kartuša pri prvotni proizvodnji.

Uporabnike pogosto zanima, če kartuše, ki niso originalne, na kakršen koli način povzročajo težave. Ker je cena toliko nižja, so namreč vedno v dvomih. Strokovnjaki jim hitro povedo, da praviloma težav ne bi smelo biti niti pri takih vrstah kartuš. Če se slučajno pojavijo težave, pa so te izjemno hitro rešljive in jih lahko odpravimo kar sami doma. Med takšne ukrepe najpogosteje sodijo zagon čiščenja glave kartuše, radiranje čipa na kartuši ter pravilna namestitev kartuše v tiskalnik.

Količina materiala oziroma število strani, ki jih lahko natisne ena kartuša

Uporabnike kartuš oziroma bodoče kupce pogosto zanima tudi to, koliko strani lahko natisne ena sama kartuša. Na to vprašanje pa seveda ni direktnega odgovora. Strokovnjaki nam povedo, da je to povsem odvisno od tiskalnika, ki ga uporabljamo, velikosti kartuše, namena tiskanja, kapacitete strani in še od neštetih drugih faktorjev, na katere verjetno sploh ne bi pomislili. Zanimivo pa je, da je na nekaterih kartušah število strani, ki jih lahko naredimo z njimi, natančno določeno. Kljub temu še vedno velja, da je to skorajda nemogoče predvideti na pamet.

Kako lahko sami recikliramo kartuše?

Verjetno smo se že kdaj zalotili, da bi kar sami reciklirali kartuše. Sploh pa, če smo pristaši reciklaže ter podobnega. Na trgu obstaja prav poseben polnilni set s črnili, ki se uporablja za kartuše. Zanj velja, da je poceni sredstvo in predstavlja kakovosten način za recikliranje kartuš. V takem setu namreč lahko najdemo prav vse, kar potrebujemo za polnjenje naših kartuš. Taki paketi nas stanejo približno toliko kot pa kompatibilne kartuše. Z njimi pa lahko dosežemo več kot pa le 5 polnjenj. Na koncu ugotovimo, da smo privarčevali kar nekaj denarja.

 

 

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner