Kako do poceni tiskanja?

Ponovno izdelani vložki za tiskanje so bili predelani oziroma obnovljeni. V nasprotju s preprostim polnjenjem se v obnovljenem običajno dele  zamenja z novimi deli. Takšni deli obrabe so naprimer magnetni valj, boben za ekspozicijo oziroma manjši mehanski deli. Na presojo podjetja se odloči, če se potrošni material zamenja. Ustrezne metode skupaj z združljivimi tonerji za dodatno polnjenje so stvari, ki bistveno določajo kakovost izdelkov in prav tako vplivajo na samo ceno izdelka, kar jih naredi ugodnejše na samem tržišču.

Eden od razlogov za vnovično obdelavo je, da so številni proizvajalci  zaščitili svoje izdelke s patenti, tako da replika izvirnih  brez patenta ni mogoča. Prvotni proizvajalci za laserske tiskalnike so ponavadi enaki proizvajalcem tiskalnikov. Ti pogosto določajo svojo cenovno politiko na najnižjo možno ceno opreme, medtem ko se znatni dobički umaknejo s prodajo potrošnega materiala.

Nekatera podjetja upravljajo s kompromisom med ohranjanjem virov in kakovostjo. Na primer, nekateri izvirni proizvajalci poleg ponovnega izdelovanja  ponujajo tudi obnovljene kartuše. Vendar pa lahko tudi orginalne kartuše vsebujejo reciklirane komponente.

Združljivi tonerji

Ponovno izdelani tonerji  se lahko razlikujejo od originalnih specifikacij, odvisno od proizvajalca in modela. To lahko povzroči različne težave pri spremljanju v tiskalni enoti (okvarjeni boben / grelni valji, večja stopnja kontaminacije) če v samih rezultatih tiskanja (sprememba kakovosti tiskanja). Tehnične napake in posledične poškodbe, ki jih je mogoče pripisati uporabi obnovljenega izdelka, proizvajalec tiskalnika praviloma ne priznava kot zahtevek za garancijo. So pa nekatera podjetja in proizvajalci, ki se v takšnih primerih obnašajo drugače. V nekaterih primerih se plača samo prodajna vrednost obnovljenega, če je možno, se pa zatakne pri nadaljnjih trditvah o morebitnih posledičnih poškodbah v tiskalniku. Nekatera podjetja pa prevzamejo odgovornost za posledično škodo v enoti, ki se je dokazala kot posledica njihovega izdelka.

Trgovina s praznimi tonerji

Ker sta razpoložljivost in pomanjkanje velikokrat problem, zaradi konstantnega prihoda novejših laserskih tiskalnikov na tržišče, je posledično prišlo do trgovine s praznimi kartušami ali tonerji. Kot rezultat, so cene nekoliko nižje od originala. Pri starejših laserskih tiskalnikih, pri katerih prihaja do večjega povpraševanja lahko zato pričakujemo v tem segmentu, da je v primerjavi z izvirnikom nekaj višjih prihrankov.
Proizvajalci in različna distribucijska podjetja so postala specializirana za nakup praznih vložkov. Znesek nadomestila za prazno kartušo je nastavljen ponavadi tako, da imajo seznam nabavnih cen izdelkov, ki so redno izpostavljeni posodobitvam. Drugi ponudniki plačujejo donose, saj imajo podjetja rezultate na voljo v vseh vrstah odpadkov tiskalnika, vendar to temelji na upanju, da stranka odstrani vložke, ki jih je mogoče reciklirati. Okvare ali že pripravljeni vložki, ki jih prejmejo so običajno vzeti in odstranjeni med inšpekcijskimi pregledi.

Nekateri proizvajalci tonerjev poskušajo „prisiliti“ kupce, da jim vrnejo prazne tonerje, tako da se ne morejo obračati na druga podjetja, ki se  ukvarjajo  z obnavljanjem ali ponovnim polnenjem kartuš, ki bi jim tako delala konkurenco. To so tako imenovani povratni. Preverjanje obveznosti vrnitve, pa je praktično nemogoče.

Polnitev tonerja

Ponovna polnitev se nanaša na združljivo barvilo za polnjenje porabljenih izdelkov. Vendar pa je uporaba za znovično polnjenje sporna tema. Proizvajalci spodbujajo kakovost in zanesljivost prvotne postavke, medtem ko proizvajalci tretjih oseb ponujajo nižje cene.

Spodaj so opisane prednosti in slabosti argumentov za ponovno polnjenje :

Prednostne-trditve
Uporaba tonerja za polnjenje je bistveno cenejša v primerjavi z novim nakupom iz roke proizvajalca tiskalnika.
-Tudi v neposredni primerjavi z drugimi je polnjenje združljivo in je najcenejša alternativa, ker ne potrebuje obnavljanja ali replik vložka, ki se obdelujejo ali so izdelani za proizvodnjo.
-Uporaba  za polnjenje je okolju prijazna. Ponovo polnjenjelahko prispeva k zmanjšanju nevarnih odpadkov, saj je treba odstraniti kot nevarne odpadke ločeno.
-Večina ponudnikov se je zaradi dolgoletnih izkušenj že prilagodila tako, da ustrezajo posameznim modelom.

Slabosti
-Toner je prah, ki ga je mogoče vdihniti med postopkom dopolnjevanja in ima lahko negativne učinke za zdravje.
-Ponovno polnenje lahko negativno vpliva na kakovost tiskanja, npr. nobene izgube barve ali kontrasta ni mogoče izključiti.
-Grobo zmlet toner lahko tako tudi poškoduje tiskalni valj. Srednjeročno lahko to povzroči težave s tiskanjem (primertega, so barvni odtisi).
-Drugačna od prvotne talilne točke, lahko privede do preveč stopljenega obtičanega na ogrevanem topilnem valju (tališče prenizko), ali pa obratno, da ga ni dovolj na papirju in (tališče previsoko) se težje loči. Tako lahko pride do zagozdenja papirja v napravi za fiksiranje ali poslabšanja kakovosti tiskanja.
-Nastalo škodo, ki nastane zaradi izdelka za polnjenje, nasplošno proizvajalci ne priznajo. Ne prizna se oprema kadar pride do garancijskega zahtevka.
-Nekateri izdelki za polnjenje imajo omejen obseg tiskanja

Pravni položaj

Pravno je lahko ponovno polnjen. Ena težava za proizvajalce združljivih izdelkov in polnjenje le teh je upoštevanje patentov, ki temeljijo na izvirnih izdelkih. Vendar so bile pritožbe proizvajalcev patentov o kršitvah patentnega prava vedno zavrnjene, ker konkurenca na prostem trgu ni prepovedana. Razširjeno prepričanje, da bodo z vložki drugih ponudnikov razveljavili garancijo tiskalnika, ni v skladu z  pravom v nekaterih državah. Niti zakonska garancija niti proizvajalčeva garancija nista odvisna od uporabljenega izdelka. Samo, če lahko ponudniki izdelkov oziroma tiskalnikov dokažejo, da je škodo dejansko povzročil tuj izdelke, lahko zavrnejo popravilo z garancijo. Vendar mora potrošnik po garanciji od trgovca pričakovati, da se sklicuje na odpravo dokaznega bremena za morebitno posledično škodo, kadar je poteklo prvih 6 mesecev garancijskega obdobja.

Pri ponovnem polnjenju vedno pazite na pravilno ravnanje, natančna navodila, ki so priložena napravam, ki jih kupite, pa je potrebno pred uporabo temeljito preučiti. Na splošno je mogoče razlikovati med naslednjimi osnovnimi tipi za polnjenje (čeprav nekateri proizvajalci trdijo, da vsak model tiskalnika ali kopirnega stroja zahteva svoj edinstven pristop):
-Apple, HP, Canon tiskalniki
-Canon kopirni stroji
-IBM / Lexmark Optra in podobno
-Epson EPL, NEC Silentwriter
-Sharp in Xerox
-Lexmark Optra E in Samsung

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner