Kartuše in težave, ki so povezane z njimi

Pri svojem pisarniškem delu doma ali na delovnem mestu v današnjem času ne moremo brez izjemnih naprav, med katerimi so tudi tiskalniki. Vemo, da je na trgu veliko izbire, odločimo pa se za tistega, ki je najbolj primeren za naše delo. Za najzahtevnejše oblike dela ima trg izjemno dobro rešitev, in sicer v obliki laserskega tiskalnika, ki velja za najbolj učinkovitega, hitrega in tudi izjemno kakovostnega. Lahko pa se odločimo tudi za povsem navaden tiskalnik, sploh če je količina dokumentov, ki jih moramo mesečno natisniti, manjša. Tudi taki tiskalniki bodo povsem zadovoljili naše potrebe pri delu. Za vsak tiskalnik, ne glede na to kako vrhunski je, pa potrebujemo sredstva, ki so nepogrešljiva in na podlagi katerih je odvisen tudi končni rezultat pri tiskanju. Tu mislimo na potrošni material, med katerimi še posebej izstopajo kartuše, in sicer v vseh svojih vrstah. V povezavi s tiskanjem in s kartušami, ki gresta z roko v roki, pa pogosto lahko pride tudi do manjši ali večjih težav. Te so lahko hitro rešljive, sploh če smo seznanjeni z nekaterimi podrobnostmi, ki nam jih narekujejo strokovnjaki s tega področja. V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj takih težav ter navedli, kako se lahko najlaže lotiti. Zagotovo bomo uspešni in bomo vse napake oziroma težave lahko odpravili kar doma ali na delovnem mestu in to povsem sami.

Zamenjava originalne kartuše s kompatibilno

Pogosto se zgodi, ko zamenjamo originalne kartuše s kompatibilnimi, da se nam na ekranu tiskalnika izpiše, da gre za napako. Na to nas opozori tudi rdeča ali oranžna lučka. Tiskalnik namreč kompatibilne kartuše sploh ne zazna, posledično tudi noče tiskati ali pa tiska le manjše količine in se nato ustavi. Ob tem nas popade panika, saj moramo v kratkem času natisniti še kar nekaj materiala. Kaj naredimo v takem primeru? Strokovnjaki nam predlagajo, da naj se osredotočimo na čip kartuše, ki je ponavadi nastavljen na zadnji strani kartuše. Čip oziroma njegovo površino narahlo radiramo, nato kartušo ponovno vstavimo v tiskalnik. Velika verjetnost je, da bo kartuša tokrat delovala in boste lahko mirno nadaljevali s tiskanjem. Kompatibilne oziroma tovarniško obnovljive kartuše vsebujejo namreč drugačen čip. Tudi zaradi tega je lahko prišlo do tovrstnih težav. Na čipu kartuše se je morda pojavil tudi sloj, ki preprečuje delovanje. Z rahlim radiranjem bomo omogočili, da bo vse skupaj spet delovalo tako, kot mora delovati.

Toner ne tiska enakomerno in za seboj pušča lise

Zelo pogosta težava je tudi ta, da toner oziroma toner kartuše, ki ga damo v tiskalnik, ne tiska enakomerno. Še več: za seboj pušča lise, na listu so vidne črte ter podobno. Strokovnjaki nam v takem primeru svetujejo, naj toner vzamemo iz tiskalnika in ga samo narahlo pretresimo. Nato ga ponovno vstavimo v tiskalnik. Z njim poskusimo sedaj natisniti vsaj 10 listov. Tako bomo najlaže videli, ali se nam bo napaka pri tiskanju ponovila. Če se napaka ponovi, potem se je potrebno vseeno obrniti na strokovno pomoč. Tam vas bodo najprej vprašali, kdaj ste nazadnje menjali toner.

Tiskalnik ne zaznava kartuše

Najpogostejša težava je vsekakor ta, da tiskalnik nikakor noče zaznati kartuše. Najprej je potrebno preveriti, ali je kartuša, ki smo jo vstavili v tiskalnik, sploh kompatibilna oziroma ali ustreza naši napravi. Če nismo prepričani, potem se moramo tudi v tem primeru obrniti na strokovno pomoč. Največja verjetnost pa je ta, da kartuše niste pravilno namestili v napravo. Za nekatere tiskalnike velja, da je kartuše potrebno vstaviti z nekoliko večjo silo. Večina od ljudi namreč kartuše vstavlja preveč nežno, posledično pa jih tiskalnik ne zazna. Če tudi to ni razlog, da vaš tiskalnik ne zaznava kartuše, morate preveriti, ali ima morda vaša kartuša bakren čip. Če ugotovite, da ga ima, potem ga je potrebno narahlo očistiti. Nato kartušo ponovno vstavite v tiskalnik. Lahko boste ugotovili, da je bila morda to težava, zaradi katere naprava ni zaznala kartuše.

Vstavljanje več kartuš hkrati – da ali ne?

Strokovnjaki vedo povedati, da se na njih veliko uporabnikov obrne tudi v primeru, ko v tiskalnik vstavijo več kartuš hkrati. Po vstavitvi vseh naenkrat kaj kmalu ugotovijo, da jih tiskalnik ne zaznava. Pri tem nas opozarjajo, da je potrebno menjati kartuše tako, da jih vstavljamo v tiskalnik eno za drugo in nikakor ne vseh naenkrat. V tiskalniku se namreč lahko nahaja samo ena kartuša, ki ima na primer pokvarjen čip, tiskalnik pa jih bo obravnaval tako, kot da so pokvarjene prav vse.

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner