Največje razlike med tonerji in kartušami

Tonerji in kartuše so za marsikoga sredstva, ki jih vsakodnevno uporablja pri svojem pisarniškem delu. V resnici se niti ne zavedamo, kaj je pravzaprav nameščeno v tiskalnik, vse dokler ne pride do tega, da moramo kakšno sredstvo zamenjati. Dobro je seveda imeti pri roki vedno nekaj zaloge.

Če bi naključnega kupca vprašali, kakšna je pravzaprav razlika med tonerjem in kartušo, je velika verjetnost, da ne bi podal povsem natančnega ali pa dovolj jasnega odgovora. V nadaljevanju bomo za to predstavili nekaj razlik med tema dvema pripomočkoma za tiskanje.

Tonerji naj bi bili v bistvu kartuše, ki so namenjeni za uporabo pri laserskem tiskanju

Tonerji so pravzaprav lahko označeni kot kartuše, ki so namenjene za laserske tiskalnike. Takšne kartuše so napolnjene s posebno vrsto prahu. Ta je lahko različno obarvan, tudi glede na sam model tiskalnika. Za polnjenje pa se torej uporablja specialen prah. Paziti pa je vendarle potrebno, da gre pri laserskih tiskalnikih za toner kartuše; pri brizgalnih tiskalnikih pa za navadne kartuše.

Kartuše so praviloma v primerjavi s tonerji manjše. Vsebujejo torej črnilo in ne prahu. Ne uporabljamo jih za profesionalne vrste tiskanja, temveč pogosteje za domačo uporabo oziroma tam, kjer se printajo predvsem manjše zadeve, obenem pa sama hitrost tiskanja ni tako zelo pomembna. Kartuše pa se lahko ponovno napolnijo s polnilnim setom. Na dolgi rok naj bi bilo tiskanje s kartušami dražje.

Toner kartuše za uporabo pri laserskem tiskanju

Omenili smo, da se toner kartuše uporabljajo pri uporabi laserskega tiskalnika. V tonerju je shranjen prah. Ta se zapeče na papir, in sicer s pomočjo laserja. Ravno ta prah pa se pravzaprav imenuje toner. Lasersko printanje oziroma laserski tiskalniki so na sploh bolj dobrodošli za podjetja, ker so dovolj hitri, tisk je izjemno intenziven, natisne se lahko zelo velika količina materiala oziroma strani papirja. Zaradi same hitrosti printanja pa kakovost nikakor ne upade.

Po drugi strani pa se laserski tiskalniki precej redkeje uporabljajo v domačih prostorih oziroma v gospodinjstvih. Na to v veliki meri vpliva že sama cena tovrstne naprave in seveda tudi sam namen uporabe. Prav tako kot to velja za kartuše, pa lahko obnavljamo tudi tonerje. Pri tovrstnih tonerjih kakovost tiska ne upade ter je primerljiva z originalnim.

Podjetje, ki na mesec natisne veliko dokumentov

Za vsa podjetja, ki na mesečni ravni naprintajo precej veliko količino dokumentov, tudi strokovnjaki raje predlagajo nakup laserskega tiskalnika oziroma lasersko tiskanje. Na takšen način posamezna podjetja lahko privarčujejo kar nekaj denarja oziroma pri stroških, ki lahko nastanejo kot posledica printanja.

Zagotovo pa je potrebno ob nakupu oziroma izbiri laserskega tiskalnika paziti ne nazadnje tudi na to, kakšne so cene potrošnega materiala. Slednje zlasti velja za cene tonerjev. Prav tako pa je potrebno paziti še na izbiro ustreznega papirja za tiskanje. Papir, ki se vstavi v tiskalnik, je namreč ključnega pomena za to, kako bo videti končni izdelek. Nekateri celo poudarjajo, da je vrsta papirja celo tako pomembna, kot so pomembne vrste tonerjev in kartuš. Na trgu tako lahko najdete zelo poceni diskontni papir, prav tako tudi luksuzne liste, na katerih bi se tisk lahko obdržal tudi naslednjih sto let.

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner