Nakup tiskalnika

Ste pred nakupom novega tiskalnika? Je vaš tiskalnik zastarel, se je pokvaril ali v ponudbi preprosto več ne najdete potrošnega materiala, primernega zanj? Še ne dolgo nazaj, izbira ni bila težka. Preprosto ste šli v trgovino z računalniško opremo in izprali cenovno vašim potrebam primeren brizgalni tiskalnik. Brizgalni tiskalniki so bili skozi kratko, ampak pestro zgodovino računalniške tehnologije, vedno dostopnejši za povprečnega uporabnika. V zadnjih nekaj letih pa so laserski tiskalniki  veliko cenejši, posledica česar je upad deleža na trgu tiskalnikov brizgalnim tiskalnikom.

Tehnologija laserskega tiskanja

Tehnologija laserskega tiskanja je bila vedno bolj dodelana, ponuja boljšo kvaliteto samega tiska, tiskalniki so robustnejši in namenjeni večjemu ciklu natisnjenih kopij na mesec, imajo večjo kapaciteto podajalnikov papirja, obenem pa so manj pokvarljivi in ponujajo neprimerljivo višje hitrosti, v primerjavi z inkjet tiskalniki. Pogostost laserskih tiskalnikov pa ni narasla samo v domačih okoljih. Podobno oziroma še bolj izrazito se je povečala uporaba v poslovnih okoljih, saj dandanes pravzaprav poceni laserski tiskalnik zadostuje potrebam srednjih ali manjših pisarn. Inkjet tiskalniki s vsaj približno primerljivo hitrostjo z najcenejšimi laserji, stanejo tudi do 5 krat več, kar je glavni razlog za vse pogostejšo uporabo laserskih tiskalnikov. Tudi tonerji so v primerjavi s kartušami bolj ekonomični. Sicer je ob samem nakupu vložek večji, ampak s tonerji boste natisniti povprečno 1500 kopij, z eno kartušo pa lahko tudi do 10 krat manj.

V povprečju velja dejstvo, da vas ena natisnjena stran z brizgalnim tiskalnikom in kartušami, stane približno 10 krat več od tiste, natisnjene z laserskim tiskalnikom in tonerji. Seveda omenjeni podatek velja le za višji razred tiskalnikov, je pa nekaj kratna razlika v ceni na natisnjeno kopijo tudi, če primerjamo najcenejše modele obeh tehnologij tiskalnikov.

Kot smo že omenili nekaj stavkov više, imajo laserski tiskalniki dosti višjo priporočeno mesečno obremenitev. Podatek je zelo pomemben in ga beleži dandanes praktično vsak tiskalnik. Zakaj je pomemben? V primeru, da prekoračite priporočeno mesečno obremenitev, vam garancijskih popravil ne priznajo. Vsak tiskalnik je testiran za določeno mesečno obremenitev in izdelan v skladu, da to maksimalno obremenitev tudi brez napak natisne. Pa se vrnimo k primerjavi po zmožnosti mesečne obremenitve med laserskimi in brizgalnimi tiskalniki.

InkJet Tiskalnik

Za primer vzemimo tiskalnik priljubljene blagovne znamke, ki deluje na laserski tehnologiji. Priporočena maksimalna mesečna obremenitev zanj znaša 30 000 strani. Če ga primerjamo z brizgalnim tiskalnikom srednjega razreda,  znaša priporočena mesečna obremenjenost pol manj. Ob predpostavki, da je slednji tiskalnik še veliko počasnejši, potrošni material oziroma kartuše pa predstavljajo višji strošek na natisnjeno kopijo v primerjavi s tonerji. Dejstvo, da se je prodaja laserskih tiskalnikov v zadnjih nekaj letis močno povečala, je zadosti dober pokazatelj o boljšem izkoristku in samemu razmerju med ceno in kvaliteto, ki jo za isti denar dobite.

Preprosto ni več logično kupiti klasičnega brizgalnega tiskalnika, saj za isto ceno dobite laserja, ki vam bo nudil kvalitetnejši tisk, hitrejše delovanje in cenejši potrošni material na natisnjeno stran. Obenem pa boste pri laserskem tiskalniku popolnoma brez skrbi, v primeru da več mesecev ne boste imeli potrebe po tiskanju, saj se prah v tonerjih ne more posušiti. Slednja prednost laserjev je v bistvu ena izmed največjih hib brizgalnih tiskalnikov, saj se barva v kartušah ob pre dolgi neuporabi zasuši.

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner