Obnovitev kartuše

Ponovno polnjenje kartuše je praksa ponovnega polnjenja praznih vložkov z novim tonerji v prahu. To omogoča, da se vložek znova uporabi, pri čemer se prihranijo stroški, kot za razliko pri izdelovanju naprimer popolno nove kartuše in s tem zmanjša vpliv na okolje s številom odpadkov ter odlaganja le teh. Lahko se  dopolnjuje v prazne kartuše za laserske tiskalnike oz. zamenja z novimi. Polnjenje omogoča večkratno uporabo, tako da prihranite stroške nakupa nove kartuše, ter ste s tem uporabili okolju prijazno metodo.

Metode polnjenja

Običajno se porabljajo na več načinov:

Polnjenje in ponovna uporaba s strani končnega uporabnika.
To se ponavadi naredi s kompletom “make yourself” , ki vsebuje združljive kartuše in tonerji. Na internetu oziroma v specializiranih prodajalnah je na voljo več takšnih vrst izdelkov.

Prerazporeditev in preprodaja s strani prvotnega proizvajalca.
Včasih se prodajajo s paketi, ki jih je mogoče brezplačno poslati nazaj proizvajalcu, tako jih je mogoče zopet uporabiti.

Nadomestitev in preprodaja s strani tretje osebe.
Mnoga podjetja prav tako izvajajo ponovno polnjenje in preprodajo. Ponavadi jih kupijo od končnih uporabnikov oziroma podjetij za recikliranje. To ponavadi ne povzroča pravnih težav, če so blagovne znamke izvirnega proizvajalca odstranjene iz izdelka pred prodajo.

Osvežitev kot storitev
Obstajajo številne družbe, ki ponastavijo vložke kot storitev. Končni uporabniki bodo odstranili svoje kartuše, ko so izpraznjene, jih bodo vsakič prinesli v prostore podjetja in bodo napolnjene s tonerji. Polnjenje je postalo priljubljeno v zadnjih letih. V Združenih državah je v takšne dejavnosti vključeno več poslovnih omrežij, ki pri končnih uporabnikih vzpodbujajo, da si prazne kartuše, bodisi znova napolnijo na mestu jih zamenjajo s predhodno ponovno uporabljenimi recikliranimi izdelki.

Obnavljanje kartuše
Obnavljanje kartuše je podoben postopek kot običajno polnjenje s toliko razlikami, da niso kartuše samo napolnjene, ampak so nadomeščeni tudi deli, ki se starajo z uporabnostjo oziroma so okvarjeni.

Kartuša se napolni le določeno število krat, saj se mehanski deli, kot sta boben in valji postopoma obrabijo, starajo, stvari kot je elektro-optična oprema pušča,  se poškoduje. Podjetja jih običajno očistijo in preverijo vse vložke, da se prepričajo, če so primerni za dodatno trženje.

Na mnogih mestih ponujajo prazne kartuše, da jih je mogoče napolniti z izbranim črnilom, vendar je veliko težje najti nove prazne laserske izdelke. Druga težava je, da nekateri modeli laserskih tiskalnikov, kot so brizgalni tiskalniki, komunicirajo s čipi, ki so vgrajeni. Ti čipi označujejo, kdaj je izpraznjena. Zato je pogosto potrebno nekaj spremljanja, da se ugotovi, če je še možno znova napolniti. Pri polnjenju s praškom odprite odprtino, ki se odpre na kartuši za ustrezen dostop. Nekatere je možno razstaviti, vendar bodite previdni, sicer se lahko vsebina razlije. V drugih primerih je potrebno vrtanje luknje na kartuši.

Kakovost tiskanja in življenjska doba tiskalnika
Ponovno polnjenje, da ga polni končni uporabnik oz. specializirana služba, ima na mnoge tiskalnike negative učinke in skrajša kakovost tiskanja, tiskalni / kopirni stroj in oprema pa izgubita čez čas zanesljivost, prav tako se njihova življenjska doba skrajša. Pomembno je, da je vedno združljiv oziroma kompatibilen s tipom tiskalnika, ki ga uporabljate.

Pogosta vprašanja in težave, ki se pojavljajo
Ni dovolj maziva, kar posledično povzroči poškodbe in okvare bobna, razvijalske enote ali čistilnega lista.
Nepravilno taljenje, kar povzroči kontaminacijo enote za taljenje. Nepravilne elektrostatične lastnosti oziroma velikosti delcev, kar povzroči kontaminacijo stroja in poslabšanje kakovosti tiskanja. Tiskalnik ima veliko količinopraška, ki povzroči mehansko okužbo, poškodbe, zamašitev in tako  pregrevanje zračnih filtrov. Vendar pa kljub tveganjem operaterji za zaračunavanje naročil trdijo, da je stroškovna učinkovitost bolj koristna od nakupa nove.
Varnostni vidiki
Prah  z vdihavanjem ogroža zdravje, tako da je ponovno polnjenje  nevarno, če to storite z malomarnostjo. Toner v prahu ni strupen, vendar je treba z njim ravnati previdno. V vseh primerih je treba pri ravnanju, transportu in skladiščenjuupoštevati zdravstvene in varnostne predpise.

Pri ravnanju  je potrebno nositi rokavice oz. masko za prah, ki preprečuje vdihavanje prahu. Odvečnega prahu ne smete čistiti s konvencionalnim sesalnikom, ker se lahko električno napolni in celo povzroči požar. Poleg tega zaradi svoje subtilnosti prodre v filtre in tako vstopi v sobni zrak, ki ga posledično dihate.

Namizni brizgalni tiskalniki, ki se uporabljajo v pisarnah ali doma, uporabljajo vodna črnila na osnovi mešanice vode, glikola in barvil ali pigmentov. Ta črnila so poceni za proizvodnjo, vendar jih je težko nadzorovati na površini medijev, ki morajo pogosto biti posebej prevlečeni. HP-jeve barve vsebujejo sulfonirano poliazno črno barvilo (ki se običajno uporablja za barvanje usnja), nitrate in druge spojine. Vodna črnila se večinoma uporabljajo v tiskalnikih s toplotnimi brizgalnimi glavami, ker te glave zahtevajo uporabo vode za izvedbo.

Medtem ko vodne barve pogosto zagotavljajo najširšo barvno lestvico in so najbolj živahne barve, večina ni vodotesna brez posebnega premaza ali laminacije po tiskanju. Večina barv na osnovi barvil, medtem ko je navadno najcenejša, je izpostavljena svetlobi ali ozonu. Vodne barve na osnovi pigmentov so običajno dražje, vendar zagotavljajo veliko boljšo dolgoročno obstojnost in UV zaščito. Črnila, ki se tržijo kot “arhivska kakovost”, so ponavadi na osnovi pigmenta.

Osnovna težava z brizgalnimi črnili so zahteve za barvilo, ki bo ostalo na površini pri hitri razpršitviji nosilnih tekočin.

Številne “inteligentne” kartuše s črnilom vsebujejo mikročip, ki sporoča ocenjeno raven črnila v tiskalniku; to lahko povzroči, da tiskalnik prikaže sporočilo o napaki ali nepravilno obvesti uporabnika, da je kartuša s črnilom prazna. V nekaterih primerih je mogoče ta sporočila prezreti, nekateri brizgalni tiskalniki pa bodo zavrnili tiskanje s kartušo, ki se razglasi za prazno. Tako pa potrošnikom preprečujejo samostojno polnjenje kartuš.

 

 

 

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner