Poljnjenje kartuše

Medtem ko kartuše za ponovni refil uporablja veliko uporabnikov in so z njimi zadovoljni, pa v nekaterih primerih pri nestrokovnem refilu ostaja odpadni toner. Patent Združenih držav za “Kartuše za refil” s je bil izdan s strani Fred Keen-a 28. marca 1989.

Obstaja več različnih metod za polnjenje kartuše:

Ponovno polnjenje kartuše in ponovna uporaba s strani končnega uporabnika
To se običajno opravi z uporabo kompleta za ponovno polnjenje pri s tonerji, ki vključuje dobavo združljivega ali kompatibilne kartuše, po potrebi tudi ponastavitvene žetone in navodila za ponovno polnjenje. Obstajajo pa različne vrste in številni izdelki za ponovni refil so na voljo bodisi na spletu preko dobaviteljev, e-trgovine ali bodisi prek specializiranih prodajaln.

Ponovni refil s tonerji in nadaljnja prodaja s strani prvotnega proizvajalca
Za kartuše je običajno, da se prodajajo z odgovornimi plačilnimi nalepkami, ki jih je mogoče vrniti proizvajalcu za recikliranje in ponovno uporabo.

-Ponovni refil kartuše s tonerji in nadaljnja prodaja s strani tretje osebe
Številna neodvisna podjetja, ki prodajajo kartuše, polnijo in ponovno uporabijo originalne kartuše proizvajalca, ki jih navadno pridobijo iz podjetij za recikliranje. To se na splošno šteje za legitimno, če se prvotna blagovna znamka proizvajalca odstrani iz recikliranega izdelka.

-Ponovno polnjenje kartuše s tonerji kot storitev
Številna neodvisna podjetja ponujajo storitev ponovnega polnjenja s tonerji, kjer lahko stranke ponovno napolnijo prazne vložke kartuše. Franšize za ponovno polnjenje s tonerji so se pojavile v zadnjih nekaj letih. Takšne polnilne verige ponujajo storitve strankam, da prinesejo prazne kartuše in jo napolnijo s tonerji na mestu ali zamenjajo kartuše z vnaprej pripravljenimi.

Obnovitev kartuše
Obnovitev je podobna kot ponovno polnjenje, z izjemo, da ne samo, da je novemu vložku dodan toner, ampak tudi deli, ki se navadno obrabijo, se prav tako pregledajo in zamenjajo, kadar je potrebno.

Kartuše ni mogoče ponovno in ponovno polniti za nedoločen čas, ker se mehanski deli, kot so valji, obrabijo. Nekateri vložki vključujejo elektro-optični boben, ki se izčrpa in se lahko opraska. Organizacije, ki polnijo kartuše za nadaljnjo prodajo, običajno očistijo in testirajo vsak vložek, da zagotovijo, da je primeren za ponovno uporabo in nadaljnjo prodajo. Medtem ko več virov ponuja prazne brizgalne kartuše, ki jih je treba ponovno napolniti, popolnoma prazne orginalne laserske kartuše ni zlahka najti. Tudi nekateri modeli laserskih tiskalnih motorjev, kot tudi večina brizgalnih tiskalnikov, komunicira z “čipi” ali varovalkami znotraj kartuše s tonerjem, ki kažejo, da je vložek izčrpan, ne glede na to, ali dejansko je. Nekatere raziskave so običajno potrebne za določitev izvedljivosti ponovnega polnjenja določenega vložka.

V splošnem za ponovno polnjenje s tonerjem je treba odpreti vložek, ki ga je mogoče odpreti, ga napolnit s tonerjem in zapret odprtino, ki je bila namenjena za dostop. Nekatere kartuše lahko razstavite; druge potrebujejo luknjo, ki jo je treba izvrtati.

Kartuše se razlikujejo po sestavi; proizvajalci izdelujejo svoje tonerje, ki so primerni za svoje tiskalnike, generični  pa morda ne bodo deloval. V nekaterih primerih lahko pride do ločenih dodatkov . Kompleti za polnjenje vključujejo navodila.

Naslednji osnovne tipe  za ponovno polnjenje (ki se razlikujejo predvsem glede velikosti delcev in temperature fiksiranja) je določil en prodajalec, medtem ko drugi ponudniki ponovnega polnjenja vztrajajo, da vsak model tiskalnika ali kopirnega stroja zahteva edinstveno vrsto:

HP, Canon tiskalniki
-Xerox in Sharp
-IBM / Lexmark Optra in podobno
-Brother
-Epson EPL, NEC Silentwriter
-Canon kopirni stroji
-Samsung in Lexmark Optra E

Kompleti, ki so na voljo in so za polnjenje, ponavadi vsebujejo 4 vrste kartuš, kadar je govora o barvnih tiskalnikih (cian, magenta, rumena in črna) ali pa eno  posamezno, v kateri je vključenih več barv. Kompleti vključujejo čip za ponastavitev, v primerih kjer je to potrebno. V vseh primerih je treba upoštevati združljivost. Medtem ko obstajajo okoljske koristi za polnjenje kartuš za laserske tiskalnike, lahko ponovno polnjenje vložkov povzroči slabšo kakovost in zanesljivost pri samem tiskanju.

Večina proizvajalcev tiskalnikov in predelovalcev kartušnih vložkov  uporablja večje vložke za svoje storitve, kar je škodljivo za kakovost in zanesljivost tiskanja, ter za življenjsko dobo tiskalnikov. Ocene življenjskega cikla lahko kažejo, da je recikliranje boljša možnost. Kakovost tretjerazrednih vložkov se lahko zelo razlikuje, prav tako pa je pomembno, da je toner primeren za določen tiskalnik.

Pogosti problemi, ki se pojavljajo lahko vključujejo:

-Premalo maziva, ki vodi do bobna, razvijalske enote ali do poškodbe pri čiščenju rezila.
-Napačna točka taljenja, ki povzroči nastanek obraščanja v enoti za taljenje, vpliva na iztiskanje ter me drugim na samo tiskanje.
-Napačne elektrostatične lastnosti ali velikost delcev, kar vodi do umazanega stroja in slabo kakovostnega tiska.
-Večje količine ohlapnega tonerja v stroju lahko povzročijo tudi nastanek maščob in poškodb mehanizmov, zračni filtri pa se lahko zamašijo kar posledično povzroči pregrevanje.

Podjetja in posamezniki, ki polnijo kartuše, pa trdijo, da v večini primerov stroškovne prednosti ponovnega polnjenja odtehtajo morebitne pomanjkljivosti v sami kakovosti.

Varnostni vidiki

Kot fin prah lahko toner ostane suspendiran v zraku nekaj časa in tako se šteje, da lahko ima zdravstvene učinke primerljive z inertnim prahom. Lahko je dražilen za ljudi z dihalnimi problemi, kot sta astma ali bronhitis. Prah sam po sebi ni strupen, vendar je z njim treba ravnati previdno, saj je Mednarodna agencija za raziskave o raku določila karbonsko snov (ena od sestavin) kot možno rakotvorno snov. Pri ravnanju, transportu in skladiščenju praškov je treba upoštevati predpise o varnosti in zdravju pri delu. Varnostni ukrepi vključujejo uporabo rokavic in zaščitne maske za zaščito pred prahom, da se prepreči samo vdihavanje prahu. Če je očiščen s standardnim sesalnikom, selahko električno napolni in tako gre skozi filtre in lahko uide v prostor ali v motor sesalnika.

 

 

 

 

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner