Ponovno polnjenje – prihranek pri tiskanju

Obnovljiva izdelava pomeni, da se  lahko ponovno napolni. Izraz pomeni, da je vložek pravtako obnovljiv, pri čemer se lahko obrabljene ali poškodovane dele zamenja. Postopki predelave in kakovosti se razlikujejo med seboj. V slabo predelani (ali na novo izdelani) kartuši lahko pride do uhajanja, okvar ali poškodb tiskalnika. Proizvajalci tiskalnikov uporabljajo toner, ki je primeren za njihove tiskalnike; obnovljeni izdelki drugih izdelovalcev lahko uporabljajo generične materiale, ki se manj ujemajo, kar povzroči slabšo kompatibilnost kvaliteto tiskanja.

Medtem ko se običajno napolnijo, za katere se poročajo dobri rezultati, oziroma se poroča, da so dobre, lahko v nekaterih primerih to povzroči nepopolno izrabo  pri  vsakem tiskanju in papirnate ostanke na vložku, kar pa lahko povzroči težave z ozadjem in povzroči kontaminacijo v polnilnem vložku. 28. marca 1989 je Fred Keen dobil patent Združenih držav za “Toner za ponovno polnjenje”.

Obnovljivo in združljivo?

Obnovljene, združljive, orginalne so na voljo od različnih virov prodajalcev po vsem svetu. Medtem ko je združljive in orginalne  mogoče kupiti tudi zunaj polic, manjši prodajalci lahko nudijo tudi polnenje praznih vložkov, ki jih dostavi stranka sama. Večji predelovalci zbirajo stare, prazne in neuporabljene vložke za recikliranje. Povprečno je mogoče do 90% komponent iz starih vložkov rešiti in uporabiti v predelanih kartušah, medtem ko se drugih 10% razčleni za recikliranje.

Vsaka nova polnitev zahteva vžiganje več kot 2 kvarteta nafte v proizvodnem procesu. Samo v Severni Ameriki se uporabi več kot 200 milijonov litrov nafte za vzdrževanje proizvodnje novih večina teh pa kasneje konča na praznih svetovnih odlagališčih. Proizvajalci so se odzvali z razvojem programov recikliranja svojih uporabljenih materialov.

V začetku vgusta 2011 je Hewlett Packard izdal sporočilo za javnost, ki kaže, da postopek recikliranja vključuje partnerstvo z azijsko družbo, ki ponovno uporablja plastiko, zbrano iz praznih materialov.

Zagovorniki okolju prijaznejših procesov trdijo, da je uporaba ponovno napolnjenih in predelanih kartuš na toner veliko bolj okolju prijazna od uporabe blagovnih znamk novih kartuš. Polnjene in predelane kartuše zmanjšujejo odvisnost od nafte, ki bi se drugače uporabljala v postopku izdelave novih kartuš. Zagovarjajo in tudi trdijo, da programi recikliranja, ki so jih izdelali proizvajalci, niso vedno okolju prijazni, kot potrošniki mislijo v primerjavi z drugimi možnostmi, ki so morda na voljo, vendar so manj znana potrošnikom.

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner