Prihranek pri tiskanju 2.del

Kot se verjetno že zavedate, je glavni strošek domačega in pisarniškega tiskanja črnilo, ki ga uporablja vaš tiskalnik. Seveda želite, kar najbolj izkoristitit te kartuše, zato so tukaj tri stvari, ki jih lahko uporabite da  zmanjšate porabo.

Odločite se za Eco način pri tiskanju na delovnih mest, ki ne zahtevajo visokokakovostnega tiska

Večina tiskalnikov ponuja možnost izbire tiskanja v Eco načinu (ali osnutek) (pogosto pod zavihkom »Advanced options« v vašem pogovornem oknu za tiskanje). Kakovost tiskanja Eco način je nekoliko slabša od običajnega tiskanja, vendar uporablja veliko manj materiala . Če pogosto natisnete delovni osnutek dokumentov ali začasnih internih materialov, ki ne potrebujejo vrhunske kakovosti, lahko prihranite veliko, če ste navadno izbrali način Eco. Vendar uporabljajte ta način kadar je to primerno.

Izberite svoje pisave pametno

Presenetljivo je, kako se poraba črnila razlikuje od pisave do pisave. Večina ljudi sploh ne razmišlja o pisavi, temveč po navadi, uporabljajo najpogostejše privzete pisave, Arial in Times New Roman.

Nekateri bolj zavzeti bralci bodo opazili, ko boste uporabili te dva utrujeni privzeti pisavi, in lahko domnevajo (pravilno ali ne), da preprosto niste dovolj skrbeli za videz vašega dokumenta, da si ne vzamete časa, da izberete svojo pisavo. In še več, tiskanje s temi pisavami bo porabilo več črnila ali tonerja, kot je potrebno.Pisave pretežno spadajo v eno od dveh kategorij: serif (z repi ali znaki nad črkami) in sans serif (sans je francosko za “brez”). Nekateri so mnenja, da je beseda serif variacija latinskega serafa ali angela, zato imajo serifne pisave “krila”.

Ne pozabite, da je treba pisati z namensko pisavo, glavni namen pisav pa je lažje branje. Osnovna stvar, ki si jo je treba zapomniti, je to: Serif pisave olajšajo branje blokov besedila (zato je serifna pisava Times New Roman pogosto privzeta), medtem ko so sans serif pisave jasnejše in lažje berljive za kratek čas branja. Za splošne namene (če želite biti prijazni do svojih bralcev), boste izbrali serif pisavo za bloke besedila v vaši pisavi in sans serif pisavo za naslove.

Zdaj pa nazaj na prvotno vprašanje: Katere pisave uporabljajo več črnila? Ali se zdi, da taka malenkost ne bi smela biti tako pomembna? Pravzaprav je lahko resnična razlika, še posebej, če redno natisnete veliko besedila.

Preprosto je lahko videti, da je Arial temnejši in uporablja več črnila (brez izboljšanja berljivosti). Pravzaprav po večini ocen, Century Gothic uporablja 30% manj črnila kot Arial, kar lahko hitro poveča porabo, zlasti če tiskate veliko. Vendar Garamond pisava velja za najbolj berljivo pisavo, zato je izbira večine časopisov izbrana v njej.

Prav tako lahko razmislite o Courier ali Courier New, dveh pisavah, ki temeljita na staromodnih pisalnih pisavah, ki so bile zasnovane za čim manjšo porabo črnila, da bi prihranili na stroških.

Če tiskate veliko besedila redno, boste morda želeli vlagati v programsko opremo Ecofont. Ta program dodaja minute vaši kartuši, dela nezaželene presledke, na običajne črke pisave, kar povzroči manjšo porabo črnila.

Opustite slabe navade

Če ponavadi uporabljate “krepko” ali “poudarjate”, da poudarite besede ali fraze, preklopite na uporabo “poševno”, ki je manj očitna / moteča in porablja manj črnila, medtem ko še vedno daje poudarek.

Če se navadite izkoristiti vse tri od teh predlogov, boste dosegli dve stvari: najprej boste znižali stroške tiskanja in drugič, vaši dokumenti bodo dejansko videti bolj ažurni. To je win-win za vas in vaše bralce in prihranilo vam bo stroške pri nabavi kartuš.

 

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner