Profesionalni inkjet tiskalniki

Za boj proti sušenju skoraj vsi brizgalni tiskalniki vključujejo mehanizem za ponovno vlaganje v tiskalno glavo. Običajno ni na voljo ločene ponudbe čistega tonerja brez topila, ki bi lahko opravljal to delo. Tiskalnik poskuša odklopiti vse šobe hkrati in ko dela, se nekatere odprejo čez tiskalno glavo do suhih kanalov in delno zmehčajo utrjeno črnilo. Po pršenju se gumijasti brisalci  potisnejo čez tiskalno glavo, da se enakomerno porazdeli vlaga čez tiskalno glavo in da se curki sprožijo, da se iztisne kakršno koli črnilo, ki blokira kanale.

Nekateri tiskalniki uporabljajo dodatno črpalko za sesanje zraka, z uporabo gumijastega pokrovčka za sesanje črnila skozi močno zamašene kartuše. Mehanizem sesalne črpalke poganja pogonski motor za stranske liste: priključen je na konec gredi. Črpalka se zaskoči samo, če se gred obrne nazaj, zato se valji obračajo med čiščenjem glave. Zaradi vgrajene zasnove glave je sesalna črpalka potrebna tudi za premikanje črnila znotraj novega tiskalnika in za ponovitev med spreminjanjem rezervoarja.

Profesionalni brizgalni tiskalniki širokega formata uporabljajo  brizgalna topila in UV-žarke. Običajno vključujejo način “ročnega čiščenja”, ki operaterju omogoča ročno čiščenje tiskalnih glav in mehanizma za zapiranje ter zamenjavo rezil in drugih delov, ki se uporabljajo v avtomatiziranih postopkih čiščenja. Količina tonerja, ki se uporablja v teh tiskalnikih, pogosto vodi do “prekrivanja” in zato prihaja do posušenega črnila na mnogih mestih. Zaradi tega avtomatizirani procesi niso zmožni čiščenja.

Odvečno črnilo v postopku čiščenja, je treba zbirati, da preprečite puščanje črnila v tiskalniku. Območje zbiranja se imenuje pljuvač, v tiskalnikih Hewlett Packard pa je to odprt pladenj pod čiščenjem / brisanjem. V tiskalnikih Epson je običajno velika podložna plošča pod ponjavo za papir. Pri tiskalnikih, starih nekaj let, je običajno, da posušeno črnilo v pljuvaču oblikuje kup, ki se lahko zgladi in se dotakne tiskalne glave, kar moti tiskalnik. Nekateri večji profesionalni tiskalniki, ki uporabljajo črnila s topilom, lahko uporabljajo zamenljivo plastično posodo, ki vsebuje odpaden toner, črnilo in topilo, ki jo je treba izprazniti ali zamenjati, ko je polna. Dolgi zračni kanali se oblikujejo na vrh rezervoarja in modra etiketa tesni kanale v dolgih ceveh. Rumena etiketa se pred montažo odstrani in odpre konce cevi v ozračje, tako da se črnilo lahko razprši na papir. Odstranjevanje modre etikete bi uničilo cevi in povzročalo, da vlaga hitro izhlapi.

Obstaja še druga vrsta sušenja črnila, ki ga večina tiskalnikov ne more preprečiti. Za brizganje črnila iz kartuše mora vstopiti zrak, da se odstrani odstranjeno črnilo. Zrak potuje skozi izredno dolg, tanek labirint cevi, dolgih do 10 cm, ki se ovijejo naprej in nazaj čez rezervoar za črnilo. Kanal je dolg in ozek, da se zmanjša izhlapevanje vlage skozi odzračevalno cev, vendar se še vedno pojavlja izhlapevanje in sčasoma se kartuša s črnilom izsuši od zunaj. Za boj proti tej težavi, ki je še posebej akutna s profesionalnimi hitro sušenimi barvami za topila, številne oblike kartuš tiskalnika širokega formata vsebujejo črnilo v nepredušni, zložljivi vreči, ki ne zahteva odzračevanja. Vrečka se le skrajša, dokler ni vložek prazen. Pogosto čiščenje, ki ga izvajajo nekateri tiskalniki, lahko porabi precej črnila.

Zamašene šobe je mogoče zaznati s tiskanjem standardnega vzorca na strani. Nekatere metode za obvladovanje programske opreme so znane za preusmerjanje informacij o tiskanju iz zamašene šobe v delovno šobo.

Prednosti Inkjet tiskalnikov

V primerjavi s prejšnjimi potrošniškimi barvnimi tiskalniki imajo brizgalni tiskalniki številne prednosti. Z večjo ločljivostjo lahko natisnejo natančnejše in bolj gladke podrobnosti. Na voljo so širokopasovni tiskalniki in brizgalni tiskalniki s tiskanjem fotografij.

V primerjavi s tehnologijami, kot so termični vosek, sublimacija barv in laserski tisk, so brizgalke praktično brez ogrevanja in pogosto imajo nižje stroške. Vendar lahko imajo nizkocenovni laserski tiskalniki še nižje stroške, vsaj za črno-belo tiskanje in po možnosti tudi za barvno tiskanje.

Za nekatere brizgalne tiskalnike so garniture enobarvnih kartuš na voljo bodisi od proizvajalca tiskalnika ali od ponudnikov tretjih oseb. Ti tiskalniki omogočajo, da tekmujejo s fotografskimi papirji iz srebra, ki se tradicionalno uporabljajo v črno-beli fotografiji, in zagotavljajo enako število tonov: nevtralno, “toplo” ali “hladno”. Pri preklapljanju med kompleti za polno barvo in enobarvnim črnilom je treba staro črnilo iz tiskalne glave iztiskati s čistilno kartušo. Običajno je potrebna posebna programska oprema ali vsaj spremenjeni gonilnik naprave, ki se ukvarja z različnim kartiranjem barv.

Nekatere vrste industrijskih brizgalnih tiskalnikov so dandanes sposobni tiskanja z zelo visokimi hitrostmi, v širokih formatih ali za različne industrijske aplikacije, od označevanja, tekstila, keramike in tridimenzionalnega tiskanja v biomedicinskih aplikacijah in prevodnih vezjih. Glavna podjetja in inovatorji v strojni opremi so HP, Epson, Canon, Konica Minolta, FujiFilm, EFi, Durst, Brother, Roland, Mimaki, Mutoh in mnogi drugi po vsem svetu.

 

Slabosti Inkjet tiskalnikov

Številne “inteligentne” kartuše s črnilom vsebujejo mikročip, ki sporoča ocenjeno raven tonerja tiskalniku; to lahko povzroči, da tiskalnik prikaže sporočilo o napaki ali nepravilno obvesti uporabnika, da je kartuša s tonerjem prazna. V nekaterih primerih je mogoče ta sporočila prezreti, nekateri brizgalni tiskalniki pa bodo zavrnili tiskanje s kartušo, ki se razglasi za prazno, da bi potrošnikom preprečila polnjenje kartuš. Na primer, Epson vnese čip, ki preprečuje tiskanje, ko čip trdi, da je kartuša prazna, čeprav je raziskovalec, ki je nadzoroval sistem, ugotovil, da bi v enem primeru lahko natisnili še do 38% več kakovostnih strani. Čeprav je čip navedel da je vložek prazen. Ponudniki tonerjev tretjih strank prodajajo kartuše s popusti (vsaj 10-30% cene orginalnih kartuš, včasih do 95%, običajno povprečje okoli 50%), pa tudi komplete za polnjenje s tonerjem in kartušami po še nižjih cenah. Mnogi prodajalci “inteligentnih” kartuš s črnilom so obratno zasnovani. Zdaj je mogoče kupiti poceni naprave za zanesljivo ponastavitev takšnih kartuš, da se prijavijo kot polne, tako da jih je mogoče večkrat napolniti.

Dolgotrajna obstojnost zgodnjih brizgalnih tiskalnikov je bila precej slaba, čeprav so izboljšane formulacije črnila znatno izboljšale ta atribut.

Zelo ozke brizgalne šobe so nagnjene k zamašitvi. Črnilo, ki se porabi – bodisi med čiščenjem, s strani uporabnika ali v številnih primerih, ki ga tiskalnik opravi v rednem urniku – lahko predstavlja znaten delež črnila, uporabljenega v napravi. Šobe brizgalne glave se lahko očistijo z uporabo specialnih topil in namakanjem v topli destilirani vodi za kratek čas, v primeru vodotopnih črnil.

 

 

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner