Razlike med kartušami

Združljive kartuše v primerjavi z originalnimi kartušami

Nakup združljivih kartuš je pogosto precej cenejši, vendar morda ni nujno, da bo dolgoročno stroškovno učinkovit. Za tiskanje kakovostnih barvnih dokumentov in fotografij je priporočljivo kupiti črnilo orginalnega proizvajalca. Te so oblikovane za delo s svojimi tiskalniki in papirjem, kar daje najboljše rezultate kakovosti. Za tiste, ki veliko tiskajo, jim lahko združljive kartuše prihranijo veliko denarja. Vendar preverite, ali kupujete kakovostne barve in tonerje saj se od prodajalcev do prodajalcev razlikujejo.

Koristne povezave:

Če ne tiskate veliko, ste v nevarnosti, da se črnilo izsuši in blokira tiskalno glavo. V tem primeru je najbolje, da se držite originalnih kartuš proizvajalca, saj vsebujejo posebno formulirano kemikalijo, ki preprečuje zamašitev tiskalne glave.

Zagotavljanje črnila in tonerja v dobrem stanju je bistveno za ohranjanje zdravja vašega tiskalnika. Ali je to tekoče črnilo za vaš brizgalni tiskalnik ali toner v prahu za vaš laserski tiskalnik, razumevanje datuma poteka in pravilno shranjevanje kartuš je pomembno. To velja za oba primera, v pisarnah z visoko zahtevo po tiskanju in za občasno zahtevo potiskanju v domači uporabi.

Razumevanje datuma poteka črnila v tiskalniku bo zagotovilo, da tiskalnik še naprej proizvaja visokokakovostne odtise. Sčasoma se bo spreminjala sestava črnila, kako hitro, pa bodo vplivali pogoji shranjevanja in uporabe tiskalnika. Črnilo, ki je poteklo, zlasti za brizgalne tiskalnike, lahko povzroči poškodbe tiskalnika in vpliva na kakovost tiskanja.

Pri zasedenih pisarnah in poslovnem tisku je, pri naročilu vnaprej, pomembno razumevanje poteka črnila. Za visoke zahteve po tiskanju je kartuše treba kupovati v velikem obsegu in razumeti, kako se lahko shranjujejo kartuše. Razumevanje potreb, bo narekovalo nakupno frekvenco. Tudi tisti, ki tiskajo doma ali redkeje, bodo morali biti previdni tudi pri shranjevanju in negi črnila. Če tiskalnika ne uporabljate dalj časa, se lahko črnilo izsuši ali celo izteče.

Črnilo in toner se praviloma zadržujeta leto in pol do dve leti, čeprav je to lahko tudi odvisno od pogojev skladiščenja. Proizvajalci bodo kot vodilo navedli prodajni datum na vseh kartušah. Črnilo in toner sta lahko po tem datumu še vredu, vendar poskusite jih uporabljati samo do tega datuma. Pri večini proizvajalcev pa boste našli tudi datum garancije. Ta se ne sme zamenjevati s prodajo po datumu; datum garancije vam preprosto pove, do kdaj proizvajalec zagotavllja normalno delovanje črnila.
Veliko proizvajalcev ponuja tudi vgrajen čip na kartušah za črnilo ali toner. Datum poteka je kodiran v čip kartuše in tiskalniku omogoča branje datuma poteka. Tiskalnik bo po datumu poteka zaprl ali zavrnil kartušo, kar bi preprečilo morebitne poškodbe zaradi črnila, ki je poteklo. Prav tako morate pogledati znake, kadar ima tiskalnik težave z inicializacijo kartuše s črnilom, če veste, da uporabljate stare kartuše s črnilom. Večina tiskalnikov vam omogoča, da preglasite vgrajeni datum poteka. Tega se ponavadi ne priporoča, razen če ste prepričani, da je črnilo ali toner še vredu.

Shranjevanje

Črnilu in tonerju se lahko zagotavla rok veljavnosti samo, če so katuše shranjene in tudi uporabljane pravilno. Takoj ko kupite črnilo ali toner, ga hranite na hladnem, temnem mestu. Idealna temperatura je med 15 in 24 stopinj Celzija, nikoli manj kot 10 ali več kot 35. Izogibajte se prepuščanju kartuš v vročih avtomobilih več kot nekaj minut ali v skladiščnih prostorih, ki bi morda postali pozimi zelo mrzli.
Neposredna in svetla sončna svetloba ali toplota lahko poškoduje črnilo ali toner. Pri kartušah s črnilom za brizgalne tiskalnike lahko to izsuši črnilo ali ga pretvori v blazinasto podobo. Pri kartušah s tonerjem za laserske tiskalnike lahko to povzroči, poškodbe tonerja in spremembe njegovih občutljivih lastnosti. Ker je to fin prašek, je treba preprečiti tudi vlago pri laserskimi tonerjih.
Če svoje vložke običajno hranite v omarah za shranjevanje, zagotovite, da prostor ne vsebuje plinastih čistilnih sredstev, kot sta amoniak ali belilo. Te kemikalije lahko razgradijo sestavo črnila ali tonerja in zmanjšajo rok uporabnosti.
Nazadnje, če imate brizgalni tiskalnik, ki se redko uporablja, se prepričajte, da se črnilo ne izsuši. Brizgalnno črnilo se lahko izsuši v manj kot treh ali štirih tednih. Za nekatere tiskalnike velja, da jih preprosto ne pozabite, redno vklopiti, da omogočite zagon čiščenja in priprave. V nasprotnem primeru lahko preprosto natisnete list najmanj en krat na teden.
Če pogosto uporabljate tiskalnik, vendar načrtujete, da ga ne boste uporabljali nekaj tednov, boste morda želeli shraniti kartušo, da preprečite izsušitev. Če želite to narediti, lahko uporabljeno kartušo shranite v zip ključavnico skupaj z vlažno gobo. Preprosto zmočite gobo in prebrišite, dokler ni več kapljic, nato pa kartušo položite v vrečko ziplock in jo shranite na hladnem, suhem mestu.

Visoke cene, po katerih se prodajajo črnilne kartuše – črna tekočina je dražja na unčo kot dragi parfum, naprimer  parfum Chanel številka 5.  Ni čudno,  da nekateri potrošniki postajajo vedno bolj previdni glede uporabe kartuš s črnilom in iščejo alternativne možnosti kartuš s črnilom ali tonerjem na trgu. Tako so ponovno polnjene kartuše za črnila ali toner lahko odlična izbira, če si si kartuše ponovno napolnite z zanesljivim črnilom za ponovno polnjenje. Kaj so kartuše za brizgalne tiskalnike drugih proizvajalcev? Začnimo s prepoznavanjem črnila tretjih oseb. Kartuše, izdelane z isto blagovno znamko kot vaš tiskalnik, se imenujejo vložki oziroma kartuše originalne opreme (OEM). Na primer, kartuša HP, izdelana posebej za vaš tiskalnik naprimer HP OfficeJet. Proizvajalci originalnih blagovnih znamk tiskalnikov ne izdelajo kartuš za tretje stranke ali neoznačene kartuše. Takšne kartuše, ki niso blagovne znamke OEM, proizvajajo druga podjetje, ki obljubljajo, da so njihove kartuše združljive s tiskalnikom.

Veliko je bilo razprav in argumentov,  ali so črnila tretjih proizvajalcev vredne prihrankov. Konec koncev, ne želite žrtvovati in poškodovati dobrega tiskalnika, zavoljo poceni kartuš. Obstajajo odlični proizvajalci tiskalnikov tretjih proizvajalcev, ki obljubljajo, da izpolnjujejo in presegajo kakovost OEM kartuš in celo ponujajo garancije. Nato pa obstajajo proizvajalci poceni kartuš s črnilom, ki dajejo vsem ostalim kartušam tretjih proizvajalcev slabo ime. Zaradi tega lahko odkup črnila od tretjih oseb prinese precej strahu, kar pa povzroča,  da se veliko ljudi usmeri v nakup orginalnih blagovnih znamk.

Črnilo s slabšo kakovostjo se nagiba k puščanju in izlivanju iz tiskalne glave, zaradi česar se na odtisih pojavijo proge ali madeži. Ta vrsta črnila lahko celo poškoduje tiskalno glavo, še posebej, če je črnilo preveč debelo in zagozdeno ali zatemni glavo tiskalnika. To je samo en razlog, da se prepričate, da izberete zanesljivega dobavitelja za vaše potrebe tiskanja.

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner