Svet kartuš

Kartuše lahko etično recikliramo.  Proizvajalci originalnih kartuš so pripravljeni celo vlagati del dobička, ki ga pridobijo iz prodaje v postopke etičnega recikliranja, potem ko so njihovi tiskalniški ali tonerski vložki dosegli konec svojega življenjskega cikla. Dobavitelji generičnih kartuš nimajo nobenih postopkov za recikliranje kartuš, ki jih proizvajajo. Ohranjajo 100% svojega dobička in ne prispevajo k okolju prijaznim ukrepom in temeljijo k temu, da uporabljene kartuše za črnilo in toner končajo na odlagališčih.

Pomembno je, da dobavitelji črnila in tonerja ravnajo odgovorno, saj je le v Avstraliji vsako leto na odlagališčih skoraj 30 milijonov uporabljenih kartuš. Obstaja opazna razlika v življenjski dobi med različnimi vložki. Namen proizvajalcev originalne opreme je izdelati kartuše s črnilom, ki zagotavljajo najboljši izkoristek strani in kakovost. Z nakupom generikov obstaja možnost, da bo donosnost tiskanja ne le nižja, temveč da bo zaradi napačnih odtisov in izgube prišlo do nižje trajnosti odtisov in povečanih stroškov. Generika oziroma generične kartuše lahko poškodujejo tiskalnik.

Orginalne tiskalne kartuše so posebej zasnovane za vaš tiskalnik. S tem se zmanjša nevarnost poškodb tiskalnika in tako zmanjšate nepredvidene stroške popravila. Generične kartuše s črnilom ne zagotavljajo enake kakovosti, kot jo proizvajalci originalne opreme. Prava kartuša s črnilom je prava pot. Čeprav je začetna nabavna cena nekoliko višja, boste pri tiskanju imeli več miru in koristi.

Tiskalniki so neverjetni, vendar so lahko tudi neprijetni, če kupite napačnega ali če vlagate v napačne izdelke, glede na vaše potrebe tiskanja. Obstaja več stvari, ki jih morate upoštevati, da zagotovite, da ne kupujete le pravih potrošnih materialov, temveč da iz svojega tiskalnika dobite najboljšo možno vrednost. Tukaj je nekaj predlogov, ki jih je treba upoštevati.

Pomanjkanje črnila v kartuši

Ljudje kupijo tiskalnik, ki je premajhen za potrebe tiskanja. To je običajno, da se ljudje odločijo za nakup poceni tiskalnikov. Kasneje pa odkrijejo, da redno kupujejo nove kartuše, ker jih tiskalnik še naprej in naprej hitro porablja.

 

Neuporabljeno črnilo kartuše

To se zgodi prepogosto, ker ljudje kupijo napačen tiskalnik za svoje potrebe. Ljudje kupijo večji tiskalnik kljub zavedanju, da ne tiskajo tako pogosto, kot bi morali. Kartuša za črnilo nato propade in kupiti je treba novo, tudi če je vložek komajda bil uporabljen.
Brezžični tiskalnik se ne poveže pravilno z omrežjem

Obstajata dva dejavnika, ki lahko vplivata na povezljivost tiskalnika. Prvič je povezljivost samega tiskalnika. Brezžični signal morda ne bo dovolj močan za komuniciranje z lokalno modemsko ali intranetno napravo. Druga težava je povezava z modemom in ponudnikom internetnih storitev, ki jih uporabljate. V obojnem primeru morate oba pravilno delovati, da bi brezžično tiskanje delovalo pravilno.

Pred nakupom brezžičnega tiskalnika preverite pasovno širino in si oglejte, koliko uporabnikov bo lahko v vsakem trenutku priključen na tiskalnik. Poleg tega zagotovite, da brezžični modem, ki ga nameravate uporabiti, pošlje dovolj močan signal za komunikacijo s tiskalnikom.

Papir se še naprej zagozduje

To je ena izmed ogromnih frustracij za vse uporabnike tiskalnikov. Kakovost odtisov se lahko odpravi z zastojem papirja. Poleg tega lahko vaš tiskalnik postane neuporaben, s čimer vas prisili, da vlagate v dodatne stroške popravila in vzdrževanja.

Kakšna je razlika med kartušami s črnilom in kartušami z tonerjem?

Kartuše za črnilo in za toner se uporabljajo za domačo in poslovno tiskanje, vendar je način njihovega nanašanja na papir različen. Pri nakupu potrošnega materiala je zelo pomembno vedeti, katere kartuše so združljive z vašim računalnikom. Medtem ko ljudje pogosto izmenjujejo izraze črnilo in toner, sta si zelo različna.

Kartuše za toner

Kartuše s tonerjem se uporabljajo v laserskih tiskalnikih. So cilindrske posode, napolnjene s tonerjem. Toner je zelo fin prah iz poliestra – vrsta plastike.
Laserski tiskalnik, kot je naprimer Lexmark CS820de, oblikuje elektrostatično podobo na kovinskem bobnu, ki se električno napolni. V tem trenutku kartuša razprši toner na boben, vendar  drži le na območjih, kjer laser spremeni električni naboj bobna.

Kartuše za črnilo

Kartuše s črnilom se uporabljajo v brizgalnih tiskalnikih. Črnilo – tekočina obarvana z različnimi barvami – je v notranjosti kartuš za črnilo zaklenjena v neprodušnem predelu s folijo. Nekaj kapljic črnila se izbrizga skozi drobne šobe v tiskalni glavi brizgalnega tiskalnika in se med tiskanjem nanese na papir.

Razlike med črnilom in tonerjem

Kartuše za toner so dražje za nakup, vendar so stroškovno učinkovite, saj vzdržijo dlje kot kartuše s črnilom. Kartuše s črnilom so majhne in enostavne za zamenjavo, zaradi česar se lažje polnijo, vendar so nagnjene k zamašitvam. V primeru, da vaš brizgalni tiskalnik nima vgrajene čistilke tiskalne glave, boste morda morali pogosteje zamenjati črnilo. Tiskalne kartuše se ponavadi izsušijo. Pogosto plačate nekaj več za laserski tiskalnik, vendar boste dolgoročno prihranili denar v primerjavi z brizgalnim tiskalnikom, kjer boste morda morali pogosteje menjavati kartuše.

Razlike v hitrosti

Laserski tiskalniki – ki sprejemajo kartuše za toner – imajo prednost pri podjetjih, ki cenijo hitrost, zaradi natančnosti, ki jo je mogoče doseči le z laserjem v primerjavi s brizganjem črnila na papir. Ko gre za prihranek časa, laser zmaga večino dirk.

Barve

Barve na osnovi barvil za brizgalne tiskalnike so na splošno cenejše in bolj živahne barve kot pigmentirane barve. Da, črnilne barve ponavadi izginejo hitreje od pigmentiranih črnil, vendar zaradi hitrega značaja grafičnega oblikovanja so možnosti, da vaši odtisi niso potrebni za dolgo obstojnost. Na žalost razlika med barvnimi in pigmentiranimi črnili pomeni, da med tiskalniki niso zamenljiva. Nekateri uporabljajo črnilo na osnovi barvil, drugi uporabljajo pigmentirane barve.

Razlike v kakovosti

Za običajne velikosti pisave je kakovost tiskanja podobna med laserjem in črnilom. Vendar pa so za pisave, manjše od 12 pt, laserji ponavadi boljši od brizgalnih tiskalnikov.
Slike pa so ponavadi jasnejše pri tonerju, saj cena barvila v majhnih pikslih ne more ustrezati natančni usposobljenosti laserja.

Razlike v zmogljivost

Tiskalniki z brizgalnimi kartušami imajo pogosto tudi manjšo kapaciteto papirja, kar pa pomeni, da se več časa porabi za polnjenje papirja. Medtem, ko so ti tiskalniki na splošno cenejši za nakup, imajo manjšo kapaciteto za držanje papirja kot njihovi laserski prijatelji. S temi podatki upamo, da boste uvideli nekaj velikih razlik med črnilnimi kartušami in tonerskimi kartušami. Če potrebujete še dodatno pomoč pri izbiri pravilnega oziorma optimalnega potrošnega materiala za vaš stroj, se obrnite na strokovnjake.

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner