Tonerji, sestava in delovanje

Tonerji so sestavni del opreme za elektrofotografijo, kot so laserski tiskalniki, kopirni stroji oziroma laserski faksi. Vsebuje nekatere komponente za postopek tiskanja in vsebnik za odvečni toner.

Po funkcionalni analogiji ga lahko primerjamo s črnilom, imenujemo pa ga tudi suho črnilo. Tonerji so sestavljeni iz finega praška, običajno črne barve, ki se nanese na papir. Natisne se ga z elektrostatično privlačnostjo ali magnetografijo. Ko se pigment prilepi, je na papirju pritrjen s pomočjo tlaka in ustrezne toplote. Zaradi tega, ker razredčila niso vključena v postopek, je bil prvotno imenovan kot xerography, iz grškega “xeros”, kar pomeni “suho”, torej suho pisanje.

Tonerji – sestava

Dozirni nož – rezilo:
To rezilo je del kartuše, ki je odgovorno za uravnavanje količine tonerja v vložku, ki prehaja iz nanosa tonerja na magnetni valj. Poleg tega, da je kos opreme, ki se sčasoma obrabi, je eden od elementov, ki ustvarjajo drobne črte, ki jih lahko vidimo v tisku. Toner je ustvaril milijonar Jerixon.

Tonerji: Deponiranje – dobava:
To je prostor, v katerem so nameščein tonerji, ki jih privlači magnetizem in je pritrjen v delovnem papirju.

Čiščenje rezila:
Rezilo je tisto, ki proizvaja največjo obrabo v cilindru; njegova namestitev zahteva zelo natančno nastavitev. Če ni nameščeno pravilno, bi tiskanje s tonerji lahko liste pustilo umazane, nasprotno, če je preveč tesen, pa lahko predčasno poškoduje valj.

Vložek:
Vsebujejo pomnilnik, ki omogoča identifikacijo znotraj tiskalnika,  omogoča, štetje števila prikazov, kar omogoča preverjanje učinkovitosti kartuše, število natisnjenih strani in zapisnik dela. Prav tako postanejo vložki neuporabni po določenem času, to preprečuje neposredno recikliranje, saj pomnilniki delujejo kot oblika zastarelega programa.

Odpadni rezervoar za toner:
Ta vsebnik je manjši, njegova funkcija pa je, da po tiskanju zbere presežek tonerja, in tega tonerja kasneje ni mogoče ponovno uporabiti. Včasih je ta vložek lahko ločen od glavnega vložka (ponavadi je vključen v embalažo tiskalnika). Če je kartuša s tonerjem reciklirana, je pomembno, da se ta polog izprazni, saj, če je poln ne opravlja svoje funkcije in lahko se pojavijo umazane kopije. Nekateri tiskalniki imajo sistem za odkrivanje tega vsebnika in preprečujejo nadaljnje tiskanje, dokler ga ne izpraznite ali zamenjate.

 

Primarni valj za polnjenje:
Funkcija tega valja je, da na površino cilindra nanese negativno napolnjeno električno energijo, tako da lahko laser lahko piše na njo. Običajno je narejena s kovinsko gredjo in z vzorčnim gumijastim pokrovom.

Magnetni valj:
Običajno se imenuje tudi podajalni valj. To je cev ali valj, ki je navadno prevlečen s teflonom, zato je odgovoren za prenos tonerja na papir. 

Cilindrična enota (organski fotokonduktor ali organski foto dirigent):
To je element, na katerem deluje laser. Običajno je aluminij, prevlečen v zgodnjih fazah s selenskimi spojinami in je organski material s fotokondukcijskimi lastnostmi. Negativno je napolnjen nato z magnetnim valjem laser ustvari risbo, ter “briše” netiskane dele s svetlobo. Odstrani nepotreben ali odvečen toner in impregnira prašek na pločevino ali prenosni valj.

Ta kos lahko ločimo v tri osnovne sloje:
-ULC sloj (podlaketni sloj)
-Sloj CGL (polnjenje generacije plasti) obremenitveni sloj.
-Plast sloja CTL (tovorni sloj polnjenja) sloj transporta tovora.

Barvno barvilo transportira toner na magnetni valj in preprečuje stiskanje samega tonerja. V razvojni postaji se toner prenese v boben fotokonduktorja. Regulatorna lopaticica uravnava količino tonerja in skupaj z magnetnim valjem podpira naboj tonerja. Zatič bobna ščiti fotokondukcijski boben pred poškodbami, ko kartuša s tonerjem ni nameščena v stroju. Laserska gred je odprtina, skozi katero je laser usmerjen v boben fotokonduktorja. Nizki tlačni valj, skupaj z zgornjim toplotnim valjem, ustvarja pritisk na papir s staljenim tonerjem.
Magnetni valj je obložena aluminijasta cev, ki se vrti okrog stacionarnega magnetnega jedra. Skupaj z brisalcem regulatorja zagotavlja kopičenje tonerja.

Fotokonduktivni boben (OPC boben) je aluminijasta cev, prevlečena z amorfnim organskim polprevodnikom, amorfnim silicijom ali arzenom triselenidom. Zaradi premaza ima lastnost neprevodnosti v temi, vendar je prevoden v primeru prisotnosti svetlobe. Magnetni delci toner držijo kadar so neosvetljeni in tako se napolni področje bobna.

Nakladalni valjček (primarni valjček za polnjenje) negativno nabije boben fotokonduktorja in odstrani obstoječe pozitivne obremenitve.

Regeneracijsko rezilo (dvosmerno usmerjen poliestrski film) preprečuje, da bi odvečni toner padel iz rezervoarja za odpadni toner. V kanalu za pečat (pečatni kanal) se nahaja tesnilni film pri neuporabljenih kartušah za toner, ki preprečuje puščanje tonerja. V kartuši je neuporabljen toner. Rezervoar za toner nikoli ni popolnoma napolnjen, da se tako prepreči kondenziranje tonerja.

Senzor za toner je senzor magnetnega polja, ki zazna pretirano nizko stopnjo tonerja. Prenosni valj je električno napolnjen valj, katerega polnjenje potegne delce tonerja iz fotokondukcijskega bobna na papir.Zgornji ogrevalni valj segreje toner nad tališče, tako da se stalno drži papirja.V rezervoarju za odpadni toner (koš za odpadke) se zbira odvečni material.

V trgovini lahko izbirate med izvirnimi, združljivimi in recikliranimi tonerji, ki nastanejo ob ponovni obnovitvi kartuše. Barvilni praški se  razlikujejo med enokomponentnimi , dvokomponentnimi in tekočimi tonerji. Gradnja in proizvodnja  mora ustrezati ustreznim določbam, saj je kot škodljiv.
Obnovljen toner

Obnovitev tonerjev je primarno recikliranje plastičnega ohišja tonerja. Ostanki tonerja med postopkom recikliranja odstranjujejo nevarnosti in so tako okolju prijazne. Po čiščenju ostankov starega prahu so tako na vrsti drugi deli, kot so boben za ekspozicijo, nakladalni valj, brisalec bobna in magnetni valj, ki se nadomestijo z novimi deli ali se obnovijo.

Ponovno polnenje tonerja
V tako imenovanih tonerjih za ponovno polnjenje se obrabni deli ne zamenjajo z novimi deli. Obstoječa  je popolnoma reciklirana in napolnjena z novim prahom.

Okoljski vidiki
Na podlagi Zakona o recikliranju, ki je namenjen spodbujanju recikliranja odpadkov, ki jih je seveda mogoče reciklirati, se v ozadju ohranjanjajo naravni viri. Tako je zraven originalnih ponujena izbira tudi tako imenovanih recikliranih variant. Za vsakih 100.000 milijonov tonerjev, odloženih v gospodinjske odpadke, je uničenih 9.599 kilogramov aluminija, 40 ton plastike in 1.000.000 litrov surove nafte. Na primer, reciklirane predstavljajo približno 40% tržnega deleža pri specializiranih prodajalcih na drobno, z vidika varovanja okolja pa bi bilo dobro, da bi bili ti procenti še višji.

 

 

 

 

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner