Tonerji in kompatibilnost

Laserski toner, je potrošni element laserskega tiskalnika. Vsebujejo toner v prahu, fino, suho mešanico plastičnih delcev, ogljika in črne barve ali druge barvilne snovi, ki na papiru ustvarjajo dejansko sliko. Prenese na papir preko elektrostatično napolnjene enote bobna in med tiskanjem na papir z grelnimi valji.
Laserski tiskalniki srednjega razreda običajno vsebujejo dva potrošna dela: samo toner (ki ima tipično življenjsko dobo okoli 2000 strani) in enoto bobna (tipična življenskadoba okoli 40.000 strani). Nekatere  vsebujejo enoto bobna v načrtu in tako kadar zamenjajo toner pomeni, da vsakokrat zamenjajo tudi enoto bobna. Čeprav nekateri menijo, da je ta vrsta neobičajna in zato ni stroškovno učinkovita. Podobne so izdelkom s črnilom, ki se uporabljajo pri brizgalnem tiskanju.

Združljiv oziroma kompatibilni toner pomeni, da bo vložek deloval z določeno opremo, čeprav ga nebo izdelal proizvajalec zadevne opreme. V večini primerov se ta uporablja, kadar proizvajalec originalne opreme nima patenta za načrtovanje, dobavo. Kadar patent poteče to omogoča proizvajalcem , da naredijo čisto nove združljive ali generične vložke. Primeri teh so številni trakovi za matrične tiskalnike, številne kartuše Epson in številne kartuše s črnilom Canon. V našem zelo konkurenčnem in vedno spreminjajočem se trgu obstajajo podjetja, ki bodo označevala obnovljene kartuše kot združljive oziroma kompatibilne. Težko so kompatibilne v vseh primerih, vendar je kot vodilo tukaj seznam izdelkov, kjer lahko pričakujete združljive ali generične dobave: kopirni tonerji, trakovi za tiskalnike, trakovi za faks in film, Epson in Canon brizgalni tiskalniki. Večina tiskalnih kartuš HP, Lexmark, Canon in Xerox se lahko samo obnovi.

Lahko so drage, kar včasih presega stroške cenejših laserskih tiskalnikov. Kot rezultat, nekateri ljudje zamenjajo tiskalnik (s čimer se ovržejo kakršne koli “zelene” ali “ekološke” trditve proizvajalcev) in zamenjajo celoten stroj. Ironično je, da se pri novih tiskalnikih ne dajo polniti. Potrošniki se lahko odločijo tudi za nakup generičnih laserskih tonerjev, ki jih proizvajajo podjetja, ki niso proizvajalci tiskalnikov. Ti tso široko dostopni za delček cene dejanske zamenjave blagovne znamke. Kompleti za ponovno polnjenje tso tudi ena izmed možnosti, ki potrošniku omogočajo preprosto polnjenje praznega vložka. Težave z združljivimi oziroma kompatibilnimi izdelki lahko povzročijo različni dejavniki, vključno z različnimi temperaturami tališča, različnimi elektrostatičnimi lastnostmi, različnimi pigmenti in različnimi velikostmi delcev, kar lahko privede do slabe kakovosti tiska, umazanega ozadja ali v skrajnih primerih poškodbe opreme.

HP-jev program recikliranja vključuje recikliranje v partnerstvu z družbo v Aziji. Proces uporablja veliko količino nafte v zbirki praznih izdelkov na eni celini in jih prevaža po svetu, da se jih reciklira. Lexmark ima podoben program, za katerega trdi, da je vzpostavljen z namenom, da se zbere in ponovno uporabi čim več praznih kartuš. V tem modelu so tako imenovane kartuše za zamenjavo, vedno v lasti Lexmarka, potrošniki pa kupijo samo pravico do uporabe, dokler ni prazna, nato se jo ponovno napolni . Ko je  prazna, Lexmark zahteva, da se vrne v Lexmark. Potrošnik plača nižjo ceno, če se strinja s tem, da vrne vložek na ponovno polnejnje. Nasprotniki trdijo, da so Lexmarkove “prazni vložki” v “lasti”; in ker Lexmark izrecno prepoveduje ponovno izdelavo ali recikliranje vložka s strani koga drugega kot samega sebe; in ker proizvajalci tretjih proizvajalcev ne smejo ponovno izdelati / obdelati praznih kartuš; in ker se večina  nikoli potem ne vrne nazaj v Lexmark, je rezultat vsega tega, da ta program dejansko zagotavlja, da se manj reciklira in kupci pogosteje raje kupijo druge kompatibilne blagovne znamke tonerjev in kartuš da si prihranijo težave vrnitve.

 

 

 

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner