Tonerji – je bolje izbrati originalne ali kompatibilne

Večina med vami zaradi najrazličnejših okoliščin ves čas razmišlja, kje in na kakšen način še lahko privarčujete. O slednjem zagotovo razmišljate tudi, če dnevno precej pogosto tiskate. Veste, da pri takšni dejavnosti obstaja več načinov varčevanja. Lahko na primer tiskate dvostransko ali pa originalne tonerje nadomestite s kompatibilnimi oziroma nadomestnimi.

K sreči je ponudba nadomestnih tonerjev precej bogata. Zanje pa se torej raje odločate predvsem zaradi precej ugodnejše oziroma dostopnejše cene. Kljub temu pa se je ob tem dobro vprašati tudi, ali ste v resnici upoštevali prav vse stroške pa tudi same učinke na okolje.

Primerjava med originalnimi in neoriginalnimi tonerji

Zagotovo ne moremo pričakovati, da bodo neoriginalni tonerji delovali enako učinkovito kot originalni. To je dejstvo. Raziskave, ki jih je izvedel svetovno uveljavljen proizvajalec tiskalnikov, tonerjev, kartuš in še drugih številnih izdelkov, so pokazale, da so se težave pokazale pri več kot polovici kompatibilnih tonerjev. Najpogostejše težave, ki jih za seboj puščajo omenjeni tonerji, pa so puščanje barve in najrazličnejše okvare pripomočkov za tiskanje. Po drugi strani pa so dokazali, da so originalni tonerji pa tudi kartuše povsem zanesljivi potrošni pisarniški material.

Že takoj ob nakupu se neredko pokaže, da je kar nekaj neoriginalnih tonerjev in kartuš neuporabnih, na primer zaradi razsutja prahu, ne nazadnje tudi zaradi mehanske poškodbe omenjenih sredstev za printanje. Nekaj odstotkov takšne pisarniške opreme ne doseže pričakovane življenjske dobe, skoraj 80 % pa jih je od uporabnikov zahtevalo vsaj eno intervencijo, na primer tiskanje čistilne strani, ponovna namestitev tonerja.

Originalni tonerji skoraj 100 % tudi tam, kjer se od njih pričakuje najvišja stopnja kakovosti printa

Po drugi strani pa povsem drugačno naravno oziroma karakteristike kažejo originalni tonerji. Skoraj 100 % so dokazali, da so odlično uporabni tudi tam, kjer se od njih pričakuje največja stopnja kakovosti tiskanja.

Uporabniki neoriginalnih pripomočkov za tiskanje morajo posledično ničkolikokrat kakšno stran večkrat natisniti, če želijo doseči želeno kakovost. Seveda ob tem ne porabijo samo več papirja ter energije, temveč tudi časa. Opravljena je bila tudi raziskava, ki pokaže na to, da več kot polovica uporabnikov neoriginalnih tonerjev takšnega nakupa zagotovo ne bi več ponovila.

Tonerji in druga sredstva za tiskanje so ne nazadnje močno povezani tudi z našim okoljem

Ker pogosto samo hitimo in ker imamo čez dan nešteto opravkov, neredko ob tem pozabljamo na svoje okolje. Kar tri četrtine vpliva tonerjev in drugih sredstev za printanje na okolje pa se zgodi po sami proizvodnji. Nekatera podjetja tudi zato nudijo možnost brezplačne reciklaže tonerjev. To bi lahko pomenilo, da prav noben toner ne bi končal na smetišču.

Dobri proizvajalci tonerjev želijo zlasti zadostiti vsem pričakovanjem, v največji meri pa želijo, da se kupci odločijo za pameten nakup, v katerega je ne nazadnje vključeno tudi varovanje okolja. Po vsem omenjenem boste verjetno sedaj precej bolj temeljito razmislili o tem, ali se vam bolj splača kupiti originalni ali neoriginalni toner. Omenili smo kar nekaj ključnih razlogov, zakaj se vam ne splača varčevati na račun cenejših kompatibilnih tonerjev. V resnici na dolgi rok ne privarčujete, kvečjemu lahko kar nekaj izgubite. Pa ne samo denarja, temveč tudi časa ter energije.

Copyright Kartuše in Tonerji 2023
Shale theme by Siteturner